BOLEČE KOLENO – PATELOFEMORALNI SINDROM

PFBS (patelofemoralni bolečinski sindrom) se pojavi kot skupek znakov in simptomov, ki so posledica porušene mehanike pogačice oz. spremenjene biomehanike spodnjega uda. Je zelo pogosto postavljena diagnoza pri pacientih z bolečino v sprednjem delu kolena. Sama bolečina, ki se ponavadi pojavi na sprednjem delu kolena, okoli in pod pogačico, lahko izvira iz različnih struktur: sinovialne ovojnice, vezivnega tkiva pogačice, retinakulov, narastišč ligamentov pogačice in tetive štiriglave stegenske mišice, infrapatelarnega maščevja, kože, živcev in mišic.

NASTANEK POŠKODBE

Image result for patellofemoral pain syndrome

Patelofemoralni sklep je predel kolena, kjer se stikata distalni del stegnenice in pogačica (patella). Le ta leži v svojem žlebu, kjer se giblje vzdolž, vstran in izvaja rotacije ter nagibe. Sama pogačica omogoča večjo razporeditev sil na stegnenico in varuje tetivo štiriglave stegenske mišice pri iztegu kolena. V primeru dejavnikov tveganja (opisani v nadaljevanju) in neravnovesja napetosti mehkih tkiv, se pojavi slabo ali nepravilno drsenje pogačice znotraj svojega žleba v sklepni površini stegnenice. Večja moč vastus lateralisa v primerjavi z vastus medialisom in zakrčenost iliotibialnega traku, vlečeta pogačico izven svojega funkcionalnega vzorca gibanja.

DEJAVNIKI TVEGANJA

  • Biomehanika našega gibanja: poškodbi so bolj podvrženi tekači s
  • pretirano pronacijo stopala in povečano notranjo rotacijo kolka;
  • Neustrezna moč in slaba aktivacija mišic (šibkost mišic vastus medialis, gluteus medius in odmikalk kolka);
  • Šibkost abduktorjev in zunanjih rotatorjev kolka;
  • Slaba gibljivost mišic okoli kolena in napetost lateralnih struktur stegna;
  • Hipermobilnost pogačice;
  • Omenjeni dejavniki lahko pomembno vplivajo na razvoj dinamičnega valgusnega položaja kolena (x položaj kolen).

SIMPTOMI

Značilna je bolečina v kolenu, predvsem na notranji strani, okoli in pod pogačico, prav tako lahko občutljivost čutimo na notranji strani med pogačico in kolenom. Navadno se pojavi:

  • Med gibanjem pri večjih obremenitvah;
  • Kadar je koleno skrčeno za več kot 30 stopinj (pri sedenju);
  • Pri čepenju ali klečanju;
  • Pri hoji po stopnicah navzgor in navzdol;
  • Pri kolesarjenju ali vstajanju iz sedečega položaja.

Razvoju PFBS so najbolj podvrženi športi s ponavljajočimi poskoki, prežo, manjavami smeri, dolgotrajnimi teki (odbojka, kolesarjenje, tenis smučanje, rokomet, pohodništvo, tek).

ZDRAVLJENJE

V akutni fazi je pomembno mirovanje oz. izogibanje aktivnostim, ki povzročajo samo bolečino ter hlajenje s hladnimi oblogami. Za nadaljnjo rehabilitacijo je pomembno, da vzpostavimo dinamično ravnotežje sil med agonisti in antagonisti v kolenih, kolkih in stopalih. To storimo s temeljito analizo spodnjega uda in ledvene hrbtenice, pri čemer se upošteva odnose mehkih tkiv, položaj sklepov in posledične kompenzacije. Z uporabo različnih manualnih tehnik sprostimo določene prenapete  mišice ter pomagamo pri izboljšanju položaja stopala, kolena in kolka ter rotacije golenice in stegnenice. Kot učinkovit dodatek pri obravnavi same poškodbe se je izkazala tudi TECAR terapija. Rehabilitacija pa mora vključevati tudi vaje, ki so usmerjene v krepitev moči štiriglave stegenske mišice, še posebno notranje glave (vastus medialis) ter krepitev stabilizatorjev medenice in mišic kolka.

Image result for patellofemoral pain syndrome treatment

 

Related Post