ŠPORTNA TERAPIJA

Športna terapija je usmerjena v reševanje težav po športni poškodbi, ki lahko nastane zaradi dolgotrajnega ponavljanja določene obremenitve, ali pa zaradi enkratnega delovanja sile na gibala. Glavni cilj športne terapije je, da se z ustreznimi tehnikami in pripomočki izboljša kvaliteta zaceljenega tkiva, s čimer se zmanjša oz. odpravi sama bolečina.

Športne poškodbe so v primerjavi z ostalimi poškodbami (poškodbami pri delu ali v prometu) nekoliko manj pogoste, pa vendar v porastu, še posebej med rekreativnimi športniki (tekači, kolesarji), ki se zaradi želje po čim boljšem rezultatu poslužujejo različnih vrst vadb in substanc. Prevalenca se giblje okoli 10 do 15% in zajema predvsem generacije med 20 in 30 let. Najpogostejša je poškodba kolena, nato sledi poškodba stegnenice, gležnja, rame, prepone, zapestja in Ahilove tetive. Športna poškodba nastane predvsem med začetniki, ostali pogosti vzroki pa so še nepripravljenost, slabo trenirani in utrujeni športniki.

Neustrezen pristop k vadbi lahko negativno vpliva na sklepe, mišice, vezi ter druge mehko-tkivne struktue. Športne poškodbe delimo na akutne, ki so nastale v trenutku tekom športne aktivnosti (npr. zvin gležnja, nateg mišice) in pa preobremenitvene, ki zaradi nepravilnega izvajanja določene aktivnosti nastajajo dlje časa (npr. tekaško koleno).

Za uspešno rehabilitacijo športne poškodbe je potrebno najprej ugotoviti, kaj je poškodovano (ali je to mišica, kita, vez, sklep, ipd.). Šele na osnovi dobre diagnoze se lahko izvaja učinkovita in varna športna terapija, s katero simptomatsko odpravimo bolečino ter izboljšamo kvaliteto zaceljenega tkiva, s tem pa športniku omogočimo, da lahko prenaša enake oz. vsaj približno enake obremenitve, kot jo je lahko pred nastankom poškodbe.

Tehnike, ki jih uporabljamo pri športni terapiji so: različne manualne tehnike, s katerimi izboljšamo gibljiovst sklepov, tecar terapijo, suho igelno zbadanje, kineziološke trakove, v sam program pa vključimo individualno sestavljen program vaj, s katerimi preprečimo ponovno ponavljanje poškodbe in preprečimo razvoj prezgodnjih starostnih sprememb in degenerativnih obrab (pr. artritis, artroza).